Κηλίδες & Μελάσματα

Κηλίδες & Μελάσματα

  1. Τι είναι κηλίδες και πότε εμφανίζονται;

Σαν κηλίδα ορίζουμε μια περιγεγραμμένη μεταβολή του φυσιολογικού χρώματος του δέρματος. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα α) υπομελάγχρωσης (λεύκη) β) υπερμελάγχρωσης (μέλασμα) γ) μόνιμης αγγειακής ανωμαλίας (αιμαγγείωμα. Μπορούν να εμφανιστούν οποιεσδήποτε από αυτές.

  1. Σε ποια σημεία του σώματος βγάζουμε κηλίδες;

Εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος αλλά κυρίως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

  1. Οι κηλίδες θεωρούνται ασθένεια από την οποία μπορεί κάποιος να νοσήσει ή είναι μόνο αισθητικής φύσεως πρόβλημα;

Συνήθως είναι αισθητικής φύσεως πρόβλημα. Συνυπάρχουν όμως σε κάποιες ασθένειες π.χ. καφέ γαλακτόχροες κηλίδες στην νόσο von Recklinghausen ή στο σύνδρομο Albright.

  1. Είναι αλήθεια ότι οι σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα μαρτυρούν την ηλικία μας;

Επειδή ο ήλιος ασκεί συσσωρευτική δράση στο δέρμα μας στους ηλικιωμένους και ειδικά στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών, οι καστανόχρωμες κηλίδες είναι εμφανώς περισσότερες.

  1. Η χρήση αντηλιακού βοηθά στην μη εμφάνιση των κηλίδων;

Η χρήση αντηλιακού είναι το σημαντικότερο όπλο που μας βοηθά στην βελτίωση των κηλίδων, διότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση των μελαγχρώσεων στο δέρμα.

  1. Μπορούμε να προλάβουμε τις κηλίδες χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα;

Όσον αφορά στις μεγαγχρωματικές κηλίδες η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας και η μακροχρόνια χρήση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (τουλάχιστον τις ημέρες που υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία) εφαρμογής αντηλιακού είναι απαραίτητη για την προστασία μας.

  1. Ποιό συστατικό και σε τι ποσοστό πρέπει να υπάρχει στις κρέμες εναντίον των κηλίδων;

Υπάρχουν διάφορα συστατικά μεταξύ αυτών χρησιμοποιούμε την υδροκινόνη σε συγκέντρωση 2%, το αζελαίκο οξύ σε 20% και διάφορα υδροξυοξέα σε διάφορες πυκνότητες.

  1. Υπάρχουν φυτικά παρασκευάσματα που εμποδίζουν την εμφάνιση κηλίδων;

Υπάρχουν φυτικά παρασκευάσματα όπως τα οξέα φρούτων (σταφυλιού, λεμονιού), εκχύλισμα καρδάμου ή μαϊντανού.

Μέλασμα

  1. Τι είναι το μέλασμα και πως εμφανίζεται;

Το μέλασμα είναι μια επίκτητη, ανοικτή ή σκούρα καστανή υπερμελάγχρωση, συνήθως στο πρόσωπο και οφείλεται κυρίως σε υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να συνδέεται με κύηση, λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων και τέλος μπορεί να είναι ιδιοπαθής.

  1. Πως καταλαβαίνουμε πως έχουμε μέλασμα και που πρέπει να απευθυνθούμε;

Κάθε υπέρχρωση, ειδικά στο πρόσωπο, μπορεί να είναι μέλασμα. Απευθυνόμαστε σε ειδικό δερματολόγο για οδηγίες και θεραπευτική αγωγή. Η διάγνωση είναι κλινική και το βάθος της βλάβης διακρίνεται με την λυχνία του wood.

  1. Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης; Μπορούν να εξαλειφθούν δια παντός;

Οι δύο σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι το ηλιακό φως και η γενετική προδιάθεση. Το μέλασμα είναι αισθητικό πρόβλημα και προκαλεί συναισθηματική επιβάρυνση. Όλοι και ειδικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την ηλιακή ακτινοβολία και να χρησιμοποιούν αντηλιακά. Όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία, πρέπει να τα διακόπτουν. Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε υδροκινόνη με τρετινοινη και δεξαμεθαζόνη, επίσης υδροξυοξέα σε περιεκτικότητα 10% ή αζελαίκο οξύ 20%, το οποίο δρα ως ανταγωνιστικός αναστολέας της τυροσινάσης και επηρεάζει άμεσα την βιοσύνθεση της μελανίνης. Επίσης, βοηθούν τα επιφανειακά και μετρίου βάθους χημικά peels, περισσότερο σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Τέλος, χρησιμοποιούμε τα λέιζερ για την θεραπεία του μελάσματος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος εξαιρετικά αποτελεσματικός παράγοντας για την θεραπεία του μελάσματος. Όλα τα προαναφερθέντα βοηθούν αρκετά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δυστυχώς οι υποτροπές είναι αρκετά συχνές και δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν δια παντός.

Συμβουλεύει ο κος Ετεοκλής Πόκας, Δερματολόγος, Νοσοκομείο ΚΑΤ

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!