Κεφίρ το A και Ω της Υγιεινής διατροφής!

Το κεφίρ αποτελεί ένα δώρο της φύσης με πολλές  αρετές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προέρχεται από τις χώρες του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής και η φήμη του συνδέεται με την μακροζωία.  Πρόκειται για  ένα προϊόν αγελαδινού, πρόβειου ή  κατσικίσιου  γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση μετά από την προσθήκη κόκκων κεφίρ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή 18-24 ωρών. Οι κόκκοι μπορούν να προσδεθούν και  σε άλλα ροφήματα όπως το νερό και οι χυμοί φρούτων, έχοντας όμως διαφορετική θρεπτική αξία.

Οι σπόροι, αισθητικά, έχουν την όψη ενός μικρού κουνουπιδιού,  αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran.  Πρόκειται για ένα φυσικό  προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό.  Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων με υψηλή περιεκτικότατα θειαμίνης, B12, ασβεστίου, φιλικού οξέος και βιταμίνης Κ2.

Μια ακολουθία  μελετών αποδεικνύουν ότι τα οργανοληπτικά συστατικά του είναι ικανά  να ενισχύσουν την υγεία μας.

  1. Έχει  αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες .  Έχει αποδειχτεί ωφέλιμο σε   ασθενείς με  καντιντίαση (μυκητίαση), καρδιακές παθήσεις και HIV / AIDS .
  2.  Διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, δυσπεψία. Ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και την μικροχλωρίδα.
  3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει σε καταστάσεις όπως γαστρίτιδα , παγκρεατίτιδα, έκζεμα , έλκος στομάχου,  ψωρίαση, ρευματισμούς,  αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και αναιμία .
  4. Έχει  τονωτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Μειώνει τον κίνδυνο για  ορισμένες μορφές καρκίνου , συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  6. Εξαιτίας του αμινοξέος Τριπτοφάνη  σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  7. Έχει αντιοξειδωτικές  και αντιγηραντικές ιδιότητες .
  8. Έχουν παρατηρηθεί οφέλη  στην  θεραπεία ή τον έλεγχο της ακμής, τις διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη, άσθμα, βρογχίτιδα, υπέρταση, διαβήτη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλεργίες, κολίτιδα.

Όπως προαναφέρθηκε ,το κεφίρ ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά με ύψιστη διατροφική αξία. Η αιτία είναι ότι με την προσθήκη των κόκκων πολλαπλασιάζεται ό όγκος των οργανοληπτικών στοιχείων εξαιτίας της ζύμωσης που δημιουργείται με την προσθήκη των κόκκων κεφίρ.  Ένας  επιπλέον  λόγος που το καθιστά μοναδικό σε αντίθεση με το γάλα είναι ότι περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης. Ένα   μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται   από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Έτσι, δικαιωματικά το κεφίρ    αποτελεί μια καλή επιλογή για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών με δυσανεξία στη λακτόζη.

Ένα σύνηθες ερώτημα είναι αν το ξινόγαλα έχει την ίδια διατροφική αξία με  το κεφίρ. Η απάντηση   είναι ότι πρόκειται για μια εξίσου θεραπευτική τροφή με ωφέλιμα στοιχεία για την υγεία, αλλά με διαφορετικό τρόπο παρασκευής .Το ξυνόγαλα γίνεται με την προσθήκη γιαουρτιού  μέσα σε γάλα ή κάποια  άλλης όξινης ουσίας. Αποδεδειγμένα, ανήκει στην κατηγορία γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και  μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την σκελετική υγεία. Δικαιωματικά είναι κατάλληλο για την υγεία των οστών, παρέχοντας τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την ανάπτυξη  και την φροντίδα τους. Το κεφίρ   είναι   ένα  εύπεπτο προϊόν που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες  ακόμα και στις ειδικές κατηγορίες, όπως είναι τα παιδιά και οι εγκυμονούσες.  Είναι μια πλήρης πηγή πρωτεϊνών, με  απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα,  βιταμίνες και φιλικά βακτήρια.  Ένα εξαιρετικό προϊόν  που προωθεί  την υγεία. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε σε βιολογικά προϊόντα είτε σε επιλεγμένα καταστήματα με παραδοσιακά τρόφιμα. Οι επιλογές είναι δύο ή να το παρασκευάσετε οι ίδιοι αγοράζοντας τους σπόρους κεφίρ  όπου στη συνέχεια θα το  προσθέσετε σε γάλα  για 18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου  ή να το προμηθευτείτε έτοιμο ..Η   προτεινόμενη κατανάλωση ανέρχεται στο ένα φλιτζάνι ημερησίως κατά προτίμηση μετά το βραδινό γεύμα. Φυσικά είναι χρήσιμο να έχουμε στο μυαλό μας το αρχαίο ρητό “παν μέτρον άριστον“. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κεφίρ δεν είναι μόνο μια ειδική τροφή αλλά μια φαρμακευτική αγωγή.

Συμβουλεύει η κ.Βασιλική Κούργια, Διατροφολόγος –Διαιτολόγος Μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr