Συμβουλεύει ο κος Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη κατάσταση στην οποία συντελούν πολλοί παράγοντες:
άλλες συνοσηρότητες, μεταβολικές διαταραχές, αγγειοκινητικά συμπτώματα, ηλικία, τρόπος ζωής και διάφορα στρεσογόνα γεγονότα και στοιχεία της προσωπικότητας της γυναίκας.
Αν και παλαιότερες μελέτες αμφισβητούσαν τη συσχέτιση εμμηνόπαυσης και κατάθλιψης, νεότερες και καλύτερα τεκμηριωμένες μελέτες όπως η «Harvard Study of Moods and Cycles» & «Penn Ovarian Aging Study» κ.α. αναφέρουν ότι η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από καταθλιπτικά συμπτώματα ή κλινική κατάθλιψη. Οι δεκάδες αλλαγές σε μια γυναίκα -τόσο σε οργανικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο- πολύ συχνά οδηγούν και σε διαταραχές συναισθήματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι χρειαζόμαστε σωστή διάγνωση από ειδικό και δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε πιθανή αγχώδη συνδρομή η διαταραχές του ύπνου με την κατάθλιψη.
Όσον αφορά την αιτιοπαθογένεια, φαίνεται ότι η έλλειψη των οιστρογόνων επιδρά στη ρύθμιση νευρομεταβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι συχνά αποπνικτικά για μια γυναίκα που ζει την παύση της έμμηνου ρύσης. Ο φόβος ότι η ώρα πλησιάζει πια για να εγκαταλείψει την εργασία της, έχει ως συνέπεια να ενισχύονται τα σημάδια της κατάθλιψης.
Η μειωμένη επίσης σεξουαλικότητα που έρχεται – και λόγω των ορμονικών διαταραχών και των αλλαγών – ενδυναμώνει τη θλίψη που περιβάλει την καθημερινότητά της. Ταυτόχρονα η παύση της γονιμότητας, σε συνδυασμό με τις συνολικές αλλαγές στο σώμα, οδηγούν την πλειοψηφία των γυναικών που είναι σε εμμηνόπαυση, στην κατάθλιψη.
Έτσι ξεκινά η κακή διάθεση δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, όπως έχουν καταγράψει οι ειδικοί.
Το ενδιαφέρον ή η ευχαρίστηση για διάφορες δραστηριότητες περιορίζονται, ενώ και το γνωστό σύνδρομο «empty nest» της «άδειας φωλιάς» ουσιαστικά, έρχεται να θυμίσει τον ξεριζωμό της μητέρας από το παιδί, όταν εκείνο την αποχωρίζεται φεύγοντας από το σπίτι.
Οι συναισθηματικές αυτές αλλαγές συνδυάζονται και με την κόπωση ή την απώλεια ενέργειας, με τη δυσκολία συγκέντρωσης, τα υπερβολικά αισθήματα ενοχής ή αναξιότητας καθώς και την υπερβολική ανησυχία και ευερεθιστότητα.
Κι όμως υπάρχει λύση!
Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες που ζουν την κατάθλιψη εξαιτίας της εμμηνόπαυσης να αρχίζουν να ασχολούνται πιο ουσιαστικά με τον εαυτό τους.
Άσκηση η «θεραπευτική»
Για τη βελτίωση τόσο της σωματικής υγείας όσο και της διάθεσης, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη λόγω εμμηνόπαυσης τη σωματική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι προτείνουν όχι σκληρή και εντατική γυμναστική, αλλά ακόμη και άθληση για 10 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς αυτός ο λάιτ συνδυασμός έχει αποδειχθεί ευεργετικός. Ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διώξετε το στρες
Οι στρεσογόνοι παράγοντες πρέπει να εξαφανιστούν από τη ζωή μιας γυναίκας που εμφανίζει κατάθλιψη, λένε οι επιστήμονες. Τα επαγγελματικά προβλήματα, η υποχρεωτική φροντίδα ενός ηλικιωμένου που μπορεί να ζει μέσα στο σπίτι αλλά και άλλες αντίστοιχες ανησυχίες, πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει ελεύθερο χρόνο, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε με διάφορες ευχάριστες δραστηριότητες, σημειώνουν οι ειδικοί.
Ύπνος ο …μαγικός
Το κλειδί για να φύγει η στεναχώρια και η κατάθλιψη είναι ο ύπνος. Η ποιότητα του ύπνου θεωρείται από τους επιστήμονες θεραπευτική για την καλή σωματική υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής και ιδιαίτερα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ο καλός ύπνος βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα σας και όλα θα μοιάζουν πιο όμορφα, αναφέρουν.