Καλοκαίρι και Υπέρταση

Τι εννοούμε όταν λέμε υπέρταση;

Με τον όρο αρτηριακή υπέρταση εννοούμε την αυξημένη συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση πάνω από 140mmHg και/ή την αυξημένη διαστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 90mmHg.

Έχει διαφορά η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης το καλοκαίρι;

Έχουν παρατηρηθεί εποχιακές διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις αυτού του φαινομένου. Συνήθως, παρατηρείται μείωση της αρτηριακής πίεσης τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στην άσκηση, στην πιο ελαφριά διατροφή που συνήθως κάνουμε το καλοκαίρι.

Πρέπει να προσαρμόζεται η θεραπεία για την υπέρταση στις εποχιακές διακυμάνσεις με μείωση των αντιυπερτασικών φαρμάκων κατόπιν μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι και συνεννόησης με τον προσωπικό μας γιατρό.

Υπάρχει κίνδυνος για αφυδάτωση το καλοκαίρι;

Κίνδυνος υπάρχει κυρίως σε άτομα που παίρνουν διουρητικά φάρμακα και η αφυδάτωση συμβαίνει λόγω της απώλειας υγρών με τον ιδρώτα και τη μη επαρκή αντικατάστασή τους από επαρκή πρόσληψη και μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση ή ορθοστατική υπόταση (αίσθημα ζάλης μετά την έγερση από την ύπτια ή την καθιστή θέση στην όρθια). Ειδικά οι ηλικιωμένοι χρήζουν συχνά μείωσης των φαρμάκων το καλοκαίρι γιατί μπορεί να εμφανίζουν πιο εύκολα ορθοστατικά συμπτώματα ή κακουχίας-αδυναμίας λόγω ελλείμματος υγρών.

Συστάσεις γενικές

Συστήνεται τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους και επαρκή πρόσληψη υγρών. Η προτεινόμενη κατανάλωση υγρών ημερησίως είναι περίπου 1,5 έως 2 λίτρα νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και πρέπει να εξατομικεύεται η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο ανάλογα με τις συνυπάρχουσες παθήσεις π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνεννόηση πάντα με τον προσωπικό γιατρό.

Συστήνεται δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη άλατος και κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Συστήνεται επιπλέον άσκηση π.χ.περπάτημα, κολύμβηση στις ομάδες ασθενών που δύνανται να ασκηθούν και περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ σε όχι περισσότερο από 2 ποτά ανά ημέρα όσον αφορά τους περισσότερους άνδρες και όχι περισσότερο από 1 ποτό ανά ημέρα όσον αφορά τις γυναίκες και τα αδύνατα άτομα.

Καλό καλοκαίρι!

Συμβουλεύει η κα Μυρτώ Γρηγορίου, Ειδικευόμενη Παθολόγος στην πανεπιστημιακή παθολογική του Νοσοκομείου Σωτηρία, Μεταπτυχιακό στα μεταβολικά νοσήματα των οστών

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!