Εάν είσαι φροντιστής ενός ατόμου που έχει υποστεί κάταγμα ισχίου, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει με οδηγίες για το πώς θα φροντίσετε τον ασθενή για να αναρρώσει.
Ως φροντιστής νοείται ο κάθε άνθρωπος που βοηθάει έναν συγγενή, φίλο, γείτονα, ο οποίος λόγω ασθένειας, αναπηρίας, αδυναμίας, προβλήματος ψυχικής υγείας ή κάποιας εξάρτησης δεν μπορεί να καταφέρει χωρίς την υποστήριξή σας.
Γνωρίζουμε πως το κάταγμα του ισχίου έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος όπως είναι οι συγγενείς ή οι φίλοι.
Σίγουρα αισθάνεστε σοκαρισμένοι και ανήσυχοι και πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή: γιατί έσπασαν το ισχίο τους τόσο εύκολα; Θα χρειαστεί να κάνουν επέμβαση; Πότε θα γίνει; Πόσο καιρό είναι πιθανό να μείνουν στο νοσοκομείο; Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να σταματήσουν μελλοντικά κατάγματα, μόλις επιστρέψουν στο σπίτι;
Δυστυχώς το να βρει κανείς απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ απασχολημένο ή δεν είσαι σίγουρος σε ποιόν πρέπει να απευθυνθείς.
Για αυτό τον λόγο έχουμε ετοιμάσει τις παρακάτω ενότητες, οι οποίες πιστεύουμε πως μπορούν να σας βοηθήσουν:
1. Κάταγμα ισχίου: φροντίδα του ασθενούς στο νοσοκομείο
Το άκουσμα του κατάγματος ισχίου φέρνει σοκ και σύγχυση σε όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παρακάτω βήματα έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν με ξεκάθαρες ενέργειες τους φροντιστές, ώστε να λάβει ο ασθενής τα απαραίτητα βήματα της ανάρρωσης.
Παρατηρήστε σημάδια παραληρήματος
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο μιλάει ή συμπεριφέρεται παράξενα ή δείχνει ασυνήθιστα ήσυχο, ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς μπορεί ο ασθενής να έχει πάθει ντελίριο. Αυτό είναι μια προσωρινή αλλά σοβαρή και στρεσογόνα κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση. Εάν ο ασθενής πάσχει από διαγνωσμένη άνοια, το ιατρικό προσωπικό μπορεί να θεωρήσει πως αυτή είναι η αιτία της ασυνήθιστης συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να επιμείνετε πως η εικόνα που βλέπετε δεν είναι η συνηθισμένη.
Μοιραστείτε ότι γνωρίζετε για τον ασθενή
Εάν είσαστε ήδη ο φροντιστής του ασθενούς ή περνάτε αρκετό χρόνο συντροφιά μαζί του, είναι σχεδόν βέβαιο πως γνωρίζετε πολλά περισσότερα από τον κάθε ένα στο νοσοκομείο. Οι γνώσεις σας όχι μόνο θα βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό για να παρέχει στον ασθενή καλύτερη και ασφαλέστερη φροντίδα αλλά θα βοηθήσετε στην καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο.
Να μια λίστα με ιδέες γύρω από τις διάφορες πληροφορίες που θα μπορούσατε να μοιραστείτε με την ομάδα του νοσοκομείου:
- Πως αρέσει στον ασθενή να τον φωνάζουν
- Ποιες είναι οι προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς (τι του αρέσει και τι όχι)
- Εάν ο ασθενής υποφέρει κι από άλλες ασθένειες όπως άνοια, διαβήτης, άσθμα ή καρδιακά νοσήματα.
- Εάν ο ασθενής είχε πρόσφατες αλλαγές στην υγεία του ή στην όψη του ή στη συμπεριφορά του
- Τα φάρμακα τα οποία παίρνει, συμπεριλαμβάνομένων και των εισπνεόμενων, των ιατρικών φαρμάκων και των συμπληρωμάτων
- Εάν ο ασθενής έχει αλλεργίες ή άλλες διαιτητικές συνήθειες
- Εάν έχει αναπηρίες ή άλλα κινητικά προβλήματα
- Εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί μπαστούνι ή άλλου είδους βοήθεια
- Εάν ο ασθενής είναι επιρρεπής στις πτώσεις ή στην περιπλάνηση
- Εάν έχει προβλήματα όρασης ή ακοής και εάν χρησιμοποιεί γυαλιά μυωπίας ή ακουστικό βαρυκοίας
- Εάν ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια στο να πάει στην τουαλέτα
- Εάν ο ασθενής έχει προβλήματα με την κύστη ή το έντερό του
- Εάν ο ασθενής έχει προβλήματα ομιλίας ή επικοινωνίας
- Εάν ο ασθενής έχει λάβει κάποιες αποφάσεις για την ζωή του και την επικείμενη θεραπεία του.
Ρωτήστε:
- Για τις επισκέψεις: πολλά έχουν αλλάξει μετά την πανδημία του κορονοίου και τα νοσοκομεία εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για το ποιοι ασθενείς μπορούν να δέχονται επισκέψεις και ποια άτομα επιτρέπεται να τα επισκέπτονται.
- Για τον άνθρωπο – κλειδί: μια μεγάλη ομάδα ατόμων θα περιποιούνται τον άνθρωπό σας, όσο θα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Θα είναι πιο εύκολο για όλους εάν υπάρχει ένα άτομο που θα σας ενημερώνει για την πορεία του ασθενούς, όταν θα χρειάζεστε ενημέρωση.
- Για την ανακούφιση του πόνου: Το ιατρικό προσωπικό θα δώσει στον ασθενή αγωγή για την ανακούφιση από τον πόνο, προκειμένου να νιώσει ο ασθενής όσο πιο άνετα γίνεται. Εάν όμως έχετε λόγους να πιστεύετε πως ο ασθενής πονάει ακόμη, θα πρέπει να ενημερώσετε τους γιατρούς το συντομότερο δυνατό.
- Για ένα αντίγραφο του οδηγού του νοσοκομείου για επισκέπτες. Αυτός ο οδηγός θα μπορούσε να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις ώρες του επισκεπτηρίου, το πώς φτάνει κανείς στο νοσοκομείο με δημόσια συγκοινωνία, το πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας, τα πλησιέστερα καταστήματα για φαγητό και ροφήματα και ένα χάρτη του νοσοκομείου με ότι υπάρχει τριγύρω.
Προσέφερε:
- Ένα «αυτί που ακούει»: το να σπάσει κανείς το ισχίο του είναι μια τραυματική εμπειρία που επηρεάζει τους ανθρώπους τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Για παράδειγμα εάν μια ασθενής λατρεύει το περπάτημα και την ήπια αναρρίχηση, μετά το κάταγμα θα νομίζει πως δεν θα μπορέσει ποτέ πια να φορέσει τις μπότες της. Ή εάν κάποιος ασθενής μένει μόνος του, μετά το κάταγμα ισχίου δημιουργείται ο φόβος πως τώρα θα πρέπει να πάει σε οίκο ευγηρίας. Είναι σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή να μας μιλήσει για τα συναισθήματά του. Μπορεί να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις αλλά το να μιλήσει ο άλλος και να βγάλει από μέσα του τις σκέψεις, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό.
- Ενθάρρυνση για άσκηση: Συνήθως οι ασθενείς ενθαρρύνονται από το ιατρικό προσωπικό να σηκώνονται από το κρεβάτι και να ξεκινήσουν να κινούνται ακόμη και μια μέρα μετά το χειρουργείο. Κάποιοι άνθρωποι δεν θα έχουν ποτέ την ίδια κινητικότητα όπως πριν και ίσως χρειαστούν ένα μπαστούνι. Ίσως να χρειάζονται βοήθεια στο να ντυθούν και να κάνουν μπάνιο από δω και πέρα. Ακόμη κι αν είναι έτσι, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους αγαπημένους μας να προσπαθούν όσο μπορούν παραπάνω για να χτίζουν την δύναμή τους και να αποκτήσουν την κινητικότητά τους πίσω. Ενθαρρύνετέ τους να συνεχίζουν τις ασκήσεις που τους έχει υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής τους και γιορτάστε μαζί τους κάθε ένα μικρό βήμα κατάκτησης της ανάρρωσής τους.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Το να φροντίζετε κάποιος που έχει αδυναμία ή είναι άρρωστος ή ανάπηρος, μπορεί να έχει και σημαντικές επιπτώσεις και στην δική σας υγεία και ευεξία. Είναι σημαντικό να κοιτάτε τις δικές σας ανάγκες, για να είσαστε σε θέση να φροντίσετε και τις ανάγκες του ασθενούς. Για παράδειγμα θα μπορούσατε:
- Να έχετε πακετάρει τα πράγματα που χρειάζεστε για να κάνετε τις επισκέψεις σας πιο άνετες
- Να πείτε στην οικογένεια και στους φίλους σας για τις έγνοιες σας και ότι σας απασχολεί
- Να τσεκάρετε τι είδους βοήθεια παρέχουν Σύλλογοι ή άλλοι φορείς για τους φροντιστές
- Εναλλακτικά, ελάτε σε επαφή με άλλους φροντιστές για να ανταλλάξετε απόψεις και υποστήριξη μεταξύ σας.
- Ετοιμάστε μια τσάντα, η οποία να περιέχει: σνακ, μπουκάλι νερό, ένα μικρό μαξιλαράκι, ένα σημειωματάριο κι ένα στυλό, κάποιο βιβλίο για να διαβάσετε, φορτιστή κινητού, άνετες κάλτσες, ένα μαντήλι ή κασκόλ, τα δικά σας φάρμακα (εάν λαμβάνετε), κρέμα για τα χέρια και αντισηπτικό, βούρτσα για τα μαλλιά, μωρομάντηλα, οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα.
2. Κάταγμα ισχίου: πως μπορούμε να μπερδευτούμε!
Το άτομο που φροντίζετε μιλάει ή συμπεριφέρεται περίεργα; Ή είναι ασυνήθιστα ακούνητο και ήσυχο; Τότε ίσως πάσχουν από μια κατάσταση που ονομάζεται παραλήρημα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση του ασθενούς, οπότε πρέπει να ενημερώσετε το ιατρικό προσωπικό το συντομότερο δυνατό.
Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει προηγουμένως διαγνωστεί με άνοια, το ιατρικό προσωπικό μπορεί να υποθέσει πως αυτή είναι η αιτία αυτής της ασυνήθιστης συμπεριφοράς. Επομένως, θα πρέπει να βεβαιώσετε το ιατρικό προσωπικό εάν αυτή είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά ή όχι.
Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το παραλήρημα (delirium)
Το παραλήρημα είναι ένα παροδικό πρόβλημα που μπορεί να συμβαίνει μετά από ένα κάταγμα ισχίου ή μετά από μια οποιαδήποτε επέμβαση σε ένα άτομο μεγάλης ηλικίας, κυρίως εάν έχει ήδη προβλήματα μνήμης.
Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν παραλήρημα περιλαμβάνουν:
- Το να βρίσκεσαι σε διαρκή πόνο
- Οι παρενέργειες των παυσίπονων ή άλλων φαρμάκων
- Αλλαγές στην συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή κάποιου
- Το να βρίσκεσαι σε ένα μέρος που δεν είναι οικείο ή οι αλλαγές στην καθημερινότητα.
- Η αποφυγή γευμάτων
- Ο φόβος και ο τραυματισμός από πτώση
- Η ανησυχία του να πας στην τουαλέτα
- Δυσκοιλιότητα και ακράτεια
- Απότομη διακοπή αλκοόλ ή καπνίσματος
- Αφυδάτωση και προβλήματα νεφρού
- Έλλειψη καλής αναπνοής ή οξυγόνου
- Οι μάσκες οξυγόνου και οι καθετήρες
- Οι λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και των ουρολογικών λοιμώξεων.
Πώς να εντοπίσετε το παραλήρημα (delirium)
Εσείς γνωρίζετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους καλύτερα από τον καθένα, έτσι θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε αλλαγές στη συμπεριφορά τους, σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Δώστε προσοχή σε μερικά από τα παρακάτω:
- Σύγχυση που ποικίλει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και έχει ξεκινήσει ξαφνικά
- Αδυναμία να συμμετέχει/παρακολουθήσει μια συζήτηση
- Μπερδεμένος λόγος/ομιλία
- Αναταραχές και ανησυχία – εναλλαγές στη διάθεση
- Υπνηλία και αρχές αντιδράσεις
- Εφιάλτες
- Παράνοια
- Παραισθήσεις
Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
- Προσφέρετε καθησύχαση και θαλπωρή
- Παραμείνετε ψύχραιμοι και εξηγήστε τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας μικρές, απλές προτάσεις, επαναλαμβάνοντας το τι λέτε, εάν είναι απαραίτητο.
- Θυμίστε τους την ημέρα/ώρα και βεβαιωθείτε πως μπορούν να κοιτάξουν το ρολόι ή/και το ημερολόγιο.
- Φέρτε μαζί σας κάποια οικεία αντικείμενα από το σπίτι τους
- Βοηθήστε τους με οικείες δραστηριότητες, όπως το φαγητό και το ποτό.
- Βεβαιωθείτε πως τα γυαλιά τους είναι καθαρά και τα ακουστικά βαρυκοίας δουλεύουν σωστά.
3. Κάταγμα ισχίου: αποκτώντας ξανά κινητικότητα!
Ο σκοπός της επέμβασης είναι να μπορεί ο ασθενής να σηκώνεται και να βάζει βάρος στο ισχίου του αμέσως μετά το χειρουργείο. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να νιώθει κάποιο πόνο και δυσφορία για να ξεκινήσει να κινείται πάλι και να αισθάνεται αδύναμος σε σχέση με πριν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και θα πρέπει να βελτιώνεται η κατάσταση του ασθενούς καθώς αναρρώνει.
Οι άνθρωποι τείνουν να μην αισθάνονται πολύ πόνο καθώς ξεκουράζονται αλλά τα παυσίπονα θα πρέπει να βοηθήσουν έτσι ώστε ο ασθενής να είναι σε θέση να σηκωθεί και να ξεκινήσει να κινείται πάλι.
Η αποκατάσταση συνήθως ξεκινά μια μέρα μετά την επέμβαση, όταν ένας φυσικοθεραπευτής κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης και παρέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης που θέτει κάποιους συγκεκριμένους στόχους για να επιτευχθούν από τον ασθενή. Κάτι απλό, όπως το να σηκώνεται ο ασθενής από το κρεβάτι για να φάει, είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για τον δρόμο προς την αποκατάστασή του.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
Η λεκτική υποστήριξη και η ενθάρρυνση μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ τους ασθενείς να ακολουθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Κάθε σημάδι προόδου, ακόμη κι αν πρόκειται για το σήκωμα από το κρεβάτι ή για ένα γεύμα, αξίζει επιβράβευση καθώς βοηθάει τους ασθενείς στο να κρατήσουν την ζωντάνια και την κινητικότητά τους.
Μερικοί ασθενείς θα χρειαστούν επιπρόσθετη βοήθεια με την βάδιση, με το να πάνε στην τουαλέτα και με το να κάνουν τις ασκήσεις που έχει υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ασθενείς με άνοια ή ντελίριο, οι οποίοι είναι απαραίτητο να γυρίσουν στην καθημερινή τους ρουτίνα, το συντομότερο δυνατό. Όλοι οι ασθενείς θα βιώσουν κάποιον πόνο και δυσφορία και θα αισθανθούν πιο αδύναμοι σε σχέση με τα συνηθισμένα. Επιβεβαιώστε τους πως αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα βελτιώνονται καθώς προχωράει η αποθεραπεία τους.
Το να σηκωθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό από το κρεβάτι και να σταθεί στα πόδια του, θα μειώσει και το ρίσκο του ασθενούς να πάθει πνευμονία, θρόμβους στο αίμα και πίεση.
Οργανώνοντας την αποκατάσταση στο σπίτι
Ο ασθενής θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, πληροφορίες για την επικείμενη ανάρρωσή του και συμβουλές για το πώς θα γυρίσει στις δραστηριότητες που έκανε, όπως η εργασία, τα χόμπι και η οδήγηση.
Ως φροντιστής, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με την ομάδα των θεραπευτών του ασθενούς, πριν ο τελευταίος βγει από το νοσοκομείο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλατε να ρωτήσετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τον ασθενή να κάνει τις ασκήσεις του στο σπίτι κι εάν τις κάνει σωστά.
Μπορεί επίσης να θέλετε να ενημερώσετε την ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί πως το σπίτι έχει κάποιες δυσκολίες, όπως σκαλιά και σκάλες. Ίσως να ήταν χρήσιμο για τους θεραπευτές να επισκεφθούν το σπίτι πριν το εξιτήριο και να του δώσουν οδηγίες για έναν κατάλληλο χώρο διαβίωσης.
Επίσης, ρωτήστε τι είδους αποκατάσταση θα είναι διαθέσιμη μόλις φύγει από το νοσοκομείο και τα τηλέφωνα επικοινωνίας από την ομάδα των γιατρών, ώστε να είναι σε επαφή μετά το εξιτήριο.
4. Κάταγμα ισχίου: φροντίδα και θεραπεία
Το κάταγμα του ισχίου στα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται από μια ομάδα ειδικών που απαρτίζονται από διάφορες ειδικότητες και οι οποίοι συνεργάζονται υπέρ του ασθενούς.
Συνήθως η ιατρική ομάδα απαρτίζεται από:
– Χειρουργούς, γηρίατρους, αναισθησιολόγους, νοσοκόμες, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας, γενικούς ιατρούς κλπ.
Ανακούφιση από τον πόνο
- Ένα σπασμένο ισχίο μπορεί να είναι πολύ επίπονο και έτσι οι ασθενείς λαμβάνουν παυσίπονη αγωγή για να παραμένουν όσο πιο άνετα γίνεται και να μπορούν να κάνουν τις υπόλοιπες εξετάσεις και να λάβουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την αποκατάστασή τους.
- Για κάποιους ανθρώπους, η παρακεταμόλη μπορεί να είναι αρκετή για να κρατηθεί ο πόνος σε χαμηλά επίπεδα αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους ο έντονος πόνος ή το να κινηθούν από το κρεβάτι απαιτεί επιπρόσθετα παυσίπονα.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πιο ισχυρά παυσίπονα όπως η μορφίνη αλλά αυτό τείνει να προκαλεί δυσκοιλιότητα και ίσως να χρειαστούν επιπρόσθετα φάρμακα για το έντερο, προκειμένου να το αποφύγουν.
- Ωστόσο, ισχυρά παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, όπως και ο πολύ έντονος πόνος.
- Υπάρχουν τοπικές αναισθητικές ενέσεις που μπορούν να «μπλοκάρουν τα νεύρα» και να φανούν πολύ αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου με λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα δυνατά παυσίπονα.
Χειρουργείο
Οι περισσότεροι άνθρωποι που σπάνε το ισχίο τους χρειάζονται να υποβληθούν σε εγχείρηση για να ανακουφιστούν από τον πόνο και για να μπορέσουν να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους το συντομότερο δυνατό. Οι περισσότεροι συνιστούν πως το χειρουργείο θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, μετά από μια ημέρα ή δύο.
Τι είδους επέμβαση θα κάνει ο ασθενής;
Αυτό εξαρτάται από το σημείο που είναι σπασμένο το ισχίο και συνήθως ισχύει ένα από τα παρακάτω:
- Επέμβαση για να αντικατασταθεί όλο ή μέρος του συνδέσμου του ισχίου
- Επέμβαση για να αποκατασταθεί το κάταγμα με μια πλάκα ή/και βίδες
- Επέμβαση για να αποκατασταθεί το κάταγμα με μια ράβδο εσωτερικά για να κρατάει το οστό.
Μερικοί άνθρωποι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση για επέμβαση, έτσι ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος μπορεί να σας συμβουλέψουν ότι θα είναι καλύτερο να καθυστερήσουν την επέμβαση και να επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στην ανακούφιση του ασθενούς από τους πόνους, ώστε να βελτιωθεί όλη του η κατάσταση γενικά.
Πολύ περιστασιακά, μπορεί ο χειρουργός να αποφασίσει πως η επέμβαση δεν είναι απαραίτητη, εάν τα σπασμένα σημεία του οστού είναι ελάχιστα και μπορούν να επιτρέψουν στον ασθενή να περπατάει χωρίς πόνο.
5. Κάταγμα ισχίου: τροφή και κατάποση
Η ομάδα των γιατρών μπορεί να συμβουλέψει τον ασθενή να μην φάει και πιεί τίποτα αρκετές ώρες πριν το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας, επειδή θα πάρει ένα αναισθητικό, αλλά δεν χρειάζεται ο ασθενής να μην λαμβάνει φαγητό ή νερό, σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία αποκατάστασης του κατάγματος ισχίου. Μάλιστα, αφού χειρουργηθεί ο ασθενής, είναι σημαντικό να τρώει σωστά για να μπορέσει να έχει μια ταχεία ανάρρωση.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε;
Στο νοσοκομείο:
- Ενημερώστε το προσωπικό εάν ο ασθενής είναι δύσκολος στο φαγητό ή εάν είναι αδύνατον να μετακινηθεί από το κρεβάτι του, να τον βοηθούν να κάτσει καθιστός για να πάρει το γεύμα του.
- Ως φροντιστής ας είσαστε το χέρι βοηθείας στο ιατρικό προσωπικό, κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Ενθαρρύνετε τον ασθενή που φροντίζετε, ώστε να τρώει και να πίνει επαρκώς.
- Βεβαιωθείτε πως το νερό κι ότι άλλο πίνει ο ασθενής είναι σε απόσταση που μπορεί να τα φτάσει.
- Φέρτε θρεπτικά σνακ για να μπορέσετε να ενισχύσετε την πρόσληψη σωστών θερμίδων, όπως γάλα και αποξηραμένα φρούτα και καρπούς.
- Ενθαρρύνετε τους ασθενείς να σηκώνονται από το κρεβάτι και να κάθονται, όταν πρόκειται να φάνε.
Στο σπίτι
- Βεβαιωθείτε πως το ψυγείο, ο καταψύκτης και τα ντουλάπια έχουν αποθηκευμένα εύκολα και γρήγορα γεύματα και σνακ.
- Μιλήστε με τους θεραπευτές για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε ή εξοπλισμό που θα βοηθούσε, ώστε ο ασθενής να μπορεί να φάει και να πιεί ανεξάρτητος στο σπίτι του.
6. Κάταγμα ισχίου: φεύγοντας από το νοσοκομείο
Κάθε άτομο που παθαίνει κάταγμα ισχίου είναι μεμονωμένο και δεν είναι εύκολο να προβλέψεις πότε θα είναι εντελώς καλά για να εξέλθει από το νοσοκομείο. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει από το χειρουργείο, η πρόοδος της αποκατάστασής του και της υγείας του γενικότερα.
Οργανώνοντας το εξιτήριο από το νοσοκομείο
Η ομάδα των ιατρών θα οργανώσει ένα πρόγραμμα εξιτηρίου από το νοσοκομείο, το οποίο θα βασιστεί και στην φροντίδα που θα έχει ο ασθενής μόλις βγει. Το πρόγραμμα του εξιτηρίου θα λέει το πότε θα πρέπει να εξέλθει, ποιες άλλες ειδικότητες θα εμπλέκονται για την φροντίδα και αποκατάστασή του και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για μια ασφαλή αποκατάσταση στο σπίτι του.
Ως φροντιστής ίσως να πρέπει να προσαρμόσετε το σπίτι του ασθενούς αγοράζοντας εξοπλισμό όπως π.χ. βοηθήματα για να κρατιέται στο μπάνιο ή βάση τουαλέτας. Ως φροντιστής είναι βασικό να καταλάβετε τι χρειάζεται ο ασθενής στη συνέχεια και να τον βοηθήσετε. Θα πρέπει να εμπλακείτε σε συζητήσεις που αφορούν στην αποκατάστασή του και στην φροντίδα του στο σπίτι. Επίσης, θα πρέπει να δείτε εάν μπορείτε να αναλάβετε όλη τη φροντίδα π.χ. και το μαγείρεμα-καθάρισμα σπιτιού και το να βοηθήσετε τον ασθενή να πάει στην τουαλέτα και να κάνει μπάνιο.
Μόλις βγει ο ασθενής από το νοσοκομείο θα έχει φάρμακα για μια εβδομάδα τουλάχιστον αλλά θα πρέπει, ως φροντιστής, να έχετε έρθει ήδη σε επαφή με τον φαρμακοποιό.
Προβλήματα με την κύστη
Το να πάει ο ασθενής στην τουαλέτα μετά το κάταγμα ισχίου, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και μετά την επέμβαση και την ανάρρωση, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με το έντερο/κύστη τους. Μερικοί ασθενείς είχαν πρόβλημα και πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο όπως το να θέλουν να πάνε στην τουαλέτα ξαφνικά ή πιο συχνά, έχοντας συχνοουρία ή ακράτεια.
Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλούν για τέτοια θέματα, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό πριν ο ασθενής επιστρέψει σπίτι. Τα προβλήματα με την κύστη θα επηρεάσουν την φροντίδα του ασθενούς μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, έτσι είναι σημαντικό να έχει συζητηθεί το όποιο πρόβλημα, όσο είναι ακόμη στο νοσοκομείο.
Εάν τα προβλήματα με την κύστη εξακολουθούν να συνεχίζουν και μετά το εξιτήριο, ζητήστε ένα έξτρα ραντεβού με γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
Ως φροντιστής, μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο στην ομαλή προσαρμογή του ασθενούς από το νοσοκομείο στο σπίτι. Για παράδειγμα:
- Οργανώστε μια ασφαλή μεταφορά από το νοσοκομείο στο σπίτι
- Βεβαιωθείτε πως το ψυγείο και τα ντουλάπια έχουν μέσα αρκετές προμήθειες.
- Σκεφτείτε να φτιάξετε ένα ντελίβερι από το σούπερ μάρκετ, όπου κάθε βδομάδα θα μπορεί να παραδίδει τα απαραίτητα στον ασθενή.
- Βεβαιωθείτε πως η κεντρική θέρμανση λειτουργεί και είναι στη σωστή θερμοκρασία.
- Ενημερώστε τους γείτονες ότι ο ασθενής γυρνάει σπίτι. Μπορείτε να ανταλλάξετε και τηλέφωνα, ώστε να σας ειδοποιήσουν σε περίπτωση ανάγκης.
- Εάν το άτομο που φροντίζετε, έχει σκύλο, κανονίστε να πηγαίνει κάποιος να τον παίρνει για βόλτα και να τον επιστρέφει.
- Βεβαιωθείτε πως ο ασθενής που φροντίζετε έχει αρκετά φάρμακα για τον πρώτο καιρό.
- Βεβαιωθείτε πως ο ασθενής ξέρει να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό που του έχετε αγοράσει.
- Βεβαιωθείτε πως θα είσαστε παρόν στο πρώτο ραντεβού που θα έχει ο ασθενής για αποκατάσταση.
Το τηλέφωνο μετά την αποκατάσταση
Σήμερα, η επέμβαση για το κάταγμα ισχίου είναι τόσο πετυχημένη, που στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών, τα ραντεβού μετά την επέμβαση, συνήθως δεν είναι απαραίτητα.
Ωστόσο, το νοσοκομείο μπορεί να καλέσει τον ασθενή ή εσάς ως φροντιστή του για να δει την πορεία της υγείας του 3 με 4 μήνες αφού επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του. Συνήθως τσεκάρουν εάν υπάρχει και μυική ενδυνάμωση, όπως είχε προταθεί από τους γιατρούς.
Πηγή: https://www.rcplondon.ac.uk/projects/hip-fracture-guide-family-carers