Ποιά είναι τα «θρεπτικά συστατικά-κλειδιά»:
Ο όρος «θρεπτικά συστατικά-κλειδιά» σημαίνει ότι αν αυτά τα οχτώ βασικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή μας, τότε πιθανότατα λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα όλων των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να λειτουργήσει η έννοια του θρεπτικού συστατικού-κλειδιού, θα πρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από μια μεγάλη ποικιλία, φυσικών τροφών.
Θρεπτικό συστατικό | Δ.Π.Α* | Φυτική πηγή | Ζωική πηγή |
Πρωτεΐνες | 0,8 γρ. x βάρος | Όσπρια, ξηροί καρποί | Κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί |
Βιταμίνη Α | 900 μg | Σκουροπράσινα λαχανικά, πορτοκαλί, κίτρινα | Συκώτι |
Βιταμίνη C | 90 mg | Εσπεριδοειδή, μπρόκολα, πατάτες, φράουλες, ντομάτες | Συκώτι |
Θειαμίνη Β1 | 1,2 mg | Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά | Χοιρινό και ζαμπόν |
Ριβοφλαβίνη Β2 | 1,3 mg | Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά | Γάλα, τυρί, συκώτι |
Νιασίνη Β3 | 16 mg | Ψωμί, ξηροί καρποί | Κρέας, ψάρι, πουλερικά |
Σίδηρος | 8 mg | Όσπρια, σπανάκι, σπαράγγια | Κρέας, συκώτι |
Ασβέστιο | 1300 mg | Φύλλα γογγυλιού, μπάμιες, μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο | Γάλα, τυρί, σαρδέλες, σολομός |
* Διαιτητική Πρόσληψη Αναφοράς για ένα νέο ενήλικα άντρα |
Συμβουλεύει η Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος