Η απόκτηση σκύλου

Η τακτική φυσική άσκηση είναι γνωστό ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση αλλά και στον περιορισμό παραγόντων κινδύνου, όπως για παράδειγμα της υπέρτασης και της υψηλής χοληστερόλης.

Η διεξαγωγή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργική ικανότητα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος, επομένως η διατήρηση του επιπέδου υγείας των συστημάτων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού. Το περπάτημα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τύπο μέτριου επιπέδου άσκησης για ενήλικες.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών δίνεται η δυνατότητα σε άτομα όλων των ηλικιών να περπατούν στην πόλη και στην εξοχή και ιδιαίτερα σε εύκολα προσβάσιμα πάρκα και παραλίες.

Ένα επιπλέον κίνητρο για άσκηση και περπάτημα δίνει ο καθημερινός περίπατος μαζί με ένα κατοικίδιο ζώο και συνηθέστερα ένα σκύλο.

Ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας που συνοδεύονται από ευάγωγα ζώα αποκτούν μία ευκαιρία για καθημερινό περπάτημα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ευεξίας τους.

Ο περίπατος συντροφιά με το σκύλο παρέχει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και επαφής με τη γειτονιά, ενώ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός σε περιπτώσεις ανάρρωσης από χρόνιες ή άλλες μακρόχρονες ασθένειες, αλλά και οδυνηρών οικογενειακών συμβάντων, καθώς προσφέρονται ερεθίσματα με την προσέγγιση στη φύση και την ανάληψη υποχρεώσεων προς τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

Το περπάτημα με το σκύλο είναι επίσης απαραίτητο για την καθημερινή άσκηση του ζώου και τη διεξαγωγή φυσικών λειτουργιών του, όπως η ούρηση και η αφόδευση, αλλά και η επαφή του με άλλα κατοικίδια για την ανάπτυξη της δικής του κοινωνικότητας.

Ο περίπατός του δύναται να λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο πλησίον του σπιτιού, πράγμα το οποίο άμεσα συνεπάγεται την περιήγηση στη γειτονιά και συμβάλλει στην εξοικείωσή μας με την τελευταία και την ανακάλυψη διαδρομών βατών και βολικών προς τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιθυμία μας για καθημερινή άσκηση με αυτή τη μέθοδο.

Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επαναπροσέγγιση των κατοίκων των αστικών και ημιαστικών περιοχών με τη φύση και την απόκτηση και ανάκτηση της φυσικής τους ευεξίας.

Συμβουλεύει η κα Κατερίνα Μαρίνου, Κτηνίατρος, Εισηγήτρια Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

 

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!