Η διατροφική αξία του νερού

Το νερό είναι ένα θρεπτικό συστατικό εξαιρετικής σημασίας, συνυφασμένο με την ύπαρξη ζωής. Αποτελεί το στοιχεί με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώματός μας, συμβάλλοντας στο βάρος μας κατά 55 – 75%, ενώ συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος.

Το νερό, δεδομένου ότι είναι το πιο άφθονο συστατικό στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί τον κυριότερο διαλύτη για βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, τη γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης, απορρόφησης και μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών των τροφών στους ιστούς και ταυτόχρονα συμμετέχει στην εξουδετέρωση και αποβολή των τοξινών και των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού από το σώμα. Μια ακόμη σημαντική λειτουργία του νερού είναι η θερμορρύθμιση, δηλαδή η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σταθερά επίπεδα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ποιες είναι οι ανάγκες μας σε υγρά;

Οι καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και ταυτόχρονα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τον τρόπο ζωής μας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 1 ml ανά θερμίδα ενεργειακής κατανάλωσης, για άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με κανονική θερμοκρασία.

Για παράδειγμα για έναν άνδρα που καταναλώνει κατά μέσο όρο 2500 Kcal την ημέρα συστήνεται η πρόσληψη υγρών της τάξης των 2500 ml, μέρος της οποίας καλύπτεται από τα τρόφιμα με υψηλή υγρασία, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα υπόλοιπα απαιτείται να καλυφθούν από την λήψη υγρών. Αυξημένες ανάγκες σε υγρά εμφανίζουν άτομα τα οποία αθλούνται, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και τα παιδιά.

Τι προκαλεί η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών;

Η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα κόπωσης και πονοκεφάλου, αδυναμία συγκέντρωσης σε πνευματικές δραστηριότητες και μειωμένη απόδοση σε λειτουργίες που απαιτούν συντονισμό, διαύγεια πνεύματος και ακρίβεια κινήσεων.

Έτσι, η συστηματική πρόσληψη υγρών, και ειδικά νερού αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, ενώ αποτελεί μια συνήθεια που διασφαλίζει την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη – Άννα Πούλια, Κλινική Διαιτολόγος, ΓΝΑ Λαϊκό

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!