Ζάχαρη ή ασπαρτάμη: ποια να επιλέξω και γιατί;

Συμβουλεύει η κα Αμαλία Τσαγκάρη, Διαιτολόγος Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ»

Κυκλοφορούν στο εμπόριο μια σειρά γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες αποδίδουν γλυκιά γεύση χωρίς όμως να έχουν ενεργειακό περιεχόμενο. Μια από αυτές είναι κι η ασπαρτάμη.

Η ασπαρτάμη είναι μια τεχνητή ουσία, η οποία έχει κυκλοφορήσει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ενώ πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο κι άλλες γλυκαντικές ουσίες νεότερης τεχνολογίας χωρίς ενεργειακό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα η γνωστή σε όλους μας στέβια, η οποία έχει και το πλεονέκτημα ότι αποτελεί φυσικό προϊόν.

Εάν θα επιλέξουμε ζάχαρη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία, εξαρτάται από το ποιος είναι ο στόχος μας. Να επισημάνουμε ότι πλέον τεχνολογικά είναι εύκολο να δημιουργηθούν προϊόντα, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά η γλυκιά τους γεύση μπορεί να αποδοθεί στη σειρά αυτών των γλυκαντικών ουσιών. Βέβαια, το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν θερμίδες από ζάχαρη δεν σημαίνει ότι έχουν και μηδενικό περιεχόμενο σε υδατάνθρακες. Αυτό είναι συχνά μια παγίδα στην οποία πέφτουν κάποιοι ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν τους προσλαμβανόμενους υδατάνθρακες στη διατροφή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέικ, το οποίο μπορεί να έχει γλυκιά γεύση από μια γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες. Περιέχει όμως υδατάνθρακες οι οποίοι  περιέχονται στο αλεύρι που είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί το κέικ. Άρα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι όντως μειώνονται ελαφρώς οι θερμίδες όταν αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό, δεν σημαίνει όμως ότι μηδενίζονται οι θερμίδες του ή ότι το προϊόν δεν περιέχει υδατάνθρακες από άλλα υλικά.

Σε ότι αφορά στο τι να επιλέξουμε:

Αναφερθήκαμε σε τρεις τύπους, στον τύπο της κρυσταλλικής ζάχαρης , σε γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν θερμίδες  και στα γλυκαντικά, τα οποία δεν έχουν θερμίδες. Περιπτώσεις γλυκών ουσιών που περιέχουν θερμίδες είναι η μαύρη ζάχαρη και η φρουκτόζη. Μια τέτοια περίπτωση είναι η μαύρη ζάχαρη, η οποία περιέχει τα ιδία θρεπτικά συστατικά, έχει την ίδια σύσταση με τη ζάχαρη συν κάποια ιχνοστοιχεία. Επομένως, δεν έχει πλεονέκτημα σε ότι αναφορά το ενεργειακό της περιεχόμενο, δηλαδή τις θερμίδες που περιλαμβάνει. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη φρουκτόζη, η οποία έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό, 30% περίπου χαμηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο με το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα με τη ζάχαρη. Επομένως δεν θεωρείται πλέον στη σύγχρονη εποχή πλεονέκτημα το να χρησιμοποιούμε φρουκτόζη έναντι της ζάχαρης. Επίσης, φαίνεται ότι δεν δρα θετικά σε ότι αφορά άλλες παραμέτρους υγείας και ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με δυσλιπιδεμία.

Άρα το ερώτημα του τι να επιλέξω εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να διαβάσουμε τις ετικέτες τροφίμων και συνειδητά να επιλέγουμε τρόφιμα ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Η ασπαρτάμη έχει κατηγορηθεί ότι είναι καρκινογόνος ουσία, ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Η ασπαρτάμη στις ποσότητες που χρησιμοποιείται, αλλά  ακόμα και σε φαρμακευτικά σκευάσματα σε μεγάλες δόσεις, έχει ελεγχθεί και δεν θεωρείται καρκινογόνος. Από εκεί κι έπειτα είναι μια ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί ή έχουν κατασκευαστεί διάφορες χημικές ενώσεις με γλυκιά γεύση που έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό τη χρήση της ασπαρτάμης. Ακόμα όμως και τότε που υπήρχαν αυτές οι συζητήσεις περί του αν είναι καρκινογόνος ουσία ή όχι, όλες οι μελέτες ασφαλείας ακόμα και σε φαρμακευτικές δόσεις που εμείς δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, είχαν καταδείξει ότι είναι ασφαλής.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!