Γνωριμία με την εργοθεραπεία
Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία, μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, στοχεύει στο να αποκτήσει ασθενής και να διατηρήσει το μέγιστο επίπεδο της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας του στην καθημερινή του ζωή. Όταν ένα σωματικό ή ψυχικό πρόβλημα περιορίζει την ικανότητα του για αυτοεξυπηρέτηση και συμμετοχή σε παραγωγικές δραστηριότητες, η εργοθεραπεία αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική.
Για τους περισσότερους ανθρώπους η αυτοεξυπηρέτηση στην καθημερινή τους ζωή αντιπροσωπεύει την ατομική τους ελευθερία και ανεξαρτησία. Η ικανότητα τους αυτή όμως μπορεί να διαταραχθεί από κάποια αλλαγή στην φυσική τους υγεία. Η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, η οποία μπορεί να συνυπάρχει μαζί με κάποιο άλλο νόσημα, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα, ιδιαίτερα δε στους πιο ηλικιωμένους.
Ο φόβος ενός κατάγματος και οι συνέπειες του, όπως η απώλεια της ανεξαρτησίας, η κοινωνική απομόνωση, η ανάγκη βοήθειας από τρίτο πρόσωπο, το άγχος και η κατάθλιψη είναι βέβαιο ότι απασχολούν καθημερινά τους ηλικιωμένους ασθενείς με οστεοπόρωση.
Πως μπορεί ο εργοθεραπευτής να βοηθήσει τον ασθενή με οστεοπόρωση κι όχι μόνο;
Οι περισσότεροι συνήθως ηλικιωμένοι σταδιακά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών και αναγκαίων για την ανεξάρτητη διαβίωση τους, δραστηριοτήτων. Κάποιοι δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι για να κάνουν τα ψώνια τους είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα βάδισης, είτε ισορροπίας.
Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στη χρήση της μπανιέρας για την καθημερινή τους υγιεινή ή στο ντύσιμο ή στην μετακίνηση τους από/προς το κρεβάτι.Ακόμη, η συμμετοχή τους σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιορίζεται σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων.
Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διευκολυνθούν εάν υπήρχε η δυνατότητα να λάβουν υπηρεσίες εργοθεραπείας. Τέτοιου είδους υπηρεσίες μπορεί να λάβει κάποιος σε νοσοκομείο που διαθέτει τμήμα εργοθεραπείας ως εξωτερικός ασθενής, σε ορισμένους δήμους (ΚΑΠΗ) ή και κατ’οίκον. Οι θεραπείες μπορεί να παρέχονται σε ατομικό ή και σε ομαδικό επίπεδο, αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενούς.
Εκτός από το στάδιο της πρόληψης για την αποφυγή της πτώσης και των συνεπειών τους ο εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και στο στάδιο που έχει υποστεί το κάταγμα και αντιμετωπίζει προβλήματα αποκατάστασης σε ότι έχει σχέση με τις καθημερινές του δραστηριότητες καθώς και με απαραίτητες μετατροπές -προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν στο οικείο περιβάλλον του.
Επομένως ο εργοθεραπευτής:
- θα εκπαιδεύσει τον ασθενή στο σωστό και ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των καθημερινών του δραστηριοτήτων.
- θα προτείνει το σωστό βοήθημα και θα συστήσει τις απαραίτητες μετατροπές /προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν στην οικία ή στο χώρο εργασίας του ασθενούς, ώστε αυτός να μπορεί να κινείται και να εργάζεται με ασφάλεια.
- θα εκπαιδεύσει και θα υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον και τους φροντιστές του ασθενούς.
- θα τον παροτρύνει για συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του όπως κοινωνικές χόμπυ κ.α.
- Και τέλος θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανεξαρτησία και αυτοεξυπηρέτησή του!
Συμβουλεύει η κυρία Σταυρούλα Μπακατσή, Εργοθεραπεύτρια