Συμβουλεύει ο κος Ετεοκλής Πόκας, Δερματολόγος, Νοσοκομείο ΚΑΤ
Ποιά είναι τα αίτια εμφάνισης του επιχείλιου έρπητα;
Γενικότερα ο Έρπης οφείλεται σε έναν ιό του έρπητα (και ειδικότερα ο επιχείλιος έρπητας) προκαλείται από την αναζωπύρωση του ιού που υπάρχει στα γάγγλια (καλοήθη κυστικά ογκύδια που περιέχουν ένα διαυγές κολλώδες υγρό).
Ποιά είναι τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα;
Ο έρπης εμφανίζεται με την μορφή ενός τοπικού ερυθήματος(κοινώς ερεθισμός/κοκκινίλα) με τοπικές φυσαλίδες, και συνήθως προκαλεί:
- Πόνο
- Τσούξιμο στην περιοχή της λοίμωξης
- Υπαισθησία (ελάττωση αισθητικότητας του δέρματος)
Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;
Η αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα εξαρτάται από τον βαθμό της λοίμωξης. Συγκεκριμένα εάν πρόκειται για πρωτολοίμωξη, η θεραπεία που συνιστάται είναι μέσω μιας φαρμακευτικής αγωγής σε χάπι που καταστέλλει την εμφάνισή του, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δίνεται κάποια αντι-ιική αλοιφή, συνήθως η ακυκλοβίρη (aciclovir). Παρόλα αυτά, με την εμφάνιση του έρπητα, οποιαδήποτε θεραπεία κι αν ακολουθήσει ο ασθενής, ο επιχείλιος έρπης δεν θα υποχωρήσει για ένα διάστημα 5 με 7 ημερών.
Υπάρχει κάποια μόνιμη θεραπεία που να εξαφανίζει τον επιχείλιο έρπητα;
Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, καθώς σε περίπτωση έντονου στρες η κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού, ο έρπης αναζωπυρώνεται. Επομένως, εάν κάποιος μολυνθεί μια φορά δεν χρειάζεται να επαναμολυνθεί, αφού η έντονη κούραση και οι λοιμώξεις μπορούν να επανεμφανίσουν τον επιχείλιο έρπη οποιαδήποτε στιγμή.
Είναι κληρονομικός ο επιχείλιος έρπητας;
Όχι, δεν έχει καμία σχέση με την κληρονομικότητα αφού πρόκειται για τύπο του ιού του έρπητα.
Ποιές είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε για να μην κολλήσουμε τον ιό του επιχείλιου έρπητα;
Απαραίτητο για την προφύλαξη μας από τον ιό του επιχείλιου έρπητα είναι η αποφυγή της στοματικής επαφής (φιλιού κ.ο.κ.) αλλά και της έμμεσης επαφής με αντικείμενα που έχει αγγίξει ο ασθενής (πετσέτες, πιρούνια, οδοντιατρικά εργαλεία κ.ο.κ) όταν ο ίδιος βρίσκεται στην φάση της φυσαλίδας.
Ο έρπης ζωστήρας είναι το ίδιο με τον επιχείλιο έρπητα;
Δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με τον επιχείλιο έρπητα. Κάποιος ασθενής μπορεί να εμφανίσει ανεξάρτητα κάποιο από τα δυο. Ο έρπης ζωστήρας είναι διαφορετικός καθώς οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού της ανεμοβλογιάς. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, κυρίως όμως συναντάται σε μεγαλύτερους και σε ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους.
Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα είναι παρόμοια με αυτά του επιχείλιου έρπη, δηλαδή:
- Τοπικό ερέθισμα με φυσαλίδες
- Έντονος Πόνος με μεγάλη διάρκεια
- Τσούξιμο
- Υπαισθησία
Με την διαφορά ότι ο έρπης ζωστήρας, πιάνει κάποιο νεύρο, συνήθως το μεσοπλεύριο (εμφανίζεται δηλαδή στα πλευρά ) και προκαλεί έντονο πόνο.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον έρπη ζωστήρα;
Για την θεραπεία του δίνεται αγωγή φαρμάκων, συγκεκριμένα famciclovir ή ciclovir, κυρίως σε ασθενείς που ανοσοκατασταλμένους ή μεγαλύτερης ηλικίας. Σε περίπτωση έντονου πόνου συνίσταται η επίσκεψη σε κάποιο ιατρείο πόνου για την χορήγηση αναισθητικών και παυσίπονων πάνω στο νεύρο του πάσχων. Τα τελευταία χρόνια έχει βγει εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνίσταται για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Πώς μεταδίδεται ο έρπης ζωστήρας;
Ο έρπης ζωστήρας , μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με τον πάσχων και όχι από τον αέρα η από τα σταγονίδια.