Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Ίσως διότι συνοδεύεται και από αλλαγές στη σιλουέτα, στις αναλογίες των χαρακτηριστικών του προσώπου αλλά και στην ψυχολογία.
Μπορούμε λοιπόν να ορίσουμε την «ορμονική γήρανση» που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής γήρανσης και όπου οι ορμονικοί παράγοντες διαδραματίζουν ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο. Οι μεταβολές σε επίπεδο δέρματος και επιδερμίδας είναι ορατές και εμφανίζονται ή και επιταχύνονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και μετά. Επίσης οι ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής.
ΑΤΡΟΦΙΑ-ΑΤΟΝΙΑ-ΞΗΡΟΤΗΤΑ
Κλινικά το δέρμα της γυναίκας σε φάση εμμηνόπαυσης είναι ξηρό και λεπτό. Η απώλεια των λιπιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και φθάνει ή και ξεπερνά το 50%. Οι διαταραχές εντοπίζονται στο υδρολιπιδικό φιλμ αλλά και στις μεμβράνες των κυττάρων. Η επιδερμίδα αποκτά μία χλωμή απόχρωση και η αντοχή της σε φυσικούς τραυματισμούς μειώνεται.
Στο δέρμα διακρίνουμε μία προοδευτική απώλεια της τόνωσης και της ελαστικότητάς του. Παρατηρείται μείωση της συνολικής ποσότητας του κολλαγόνου καθώς και σημαντικές τροποποιήσεις των φυσικο-χημικών ιδιοτήτων του κάτι που αλλοιώνει τη συνολική πλαστικότητα.
Η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος επίσης μειώνεται κάτι που συνεπάγεται και απώλεια της περιεκτικότητας του δέρματος σε νερό. Αυτή η ατροφία είναι ταυτόχρονη με αυτήν που παρατηρείται σε μυϊκό επίπεδο και παράλληλη με μερικές ενδείξεις οστεοπόρωσης κάτι που μας επιτρέπει να σκεφτούμε πως υπάρχει μία πιθανή αναλογία ανάμεσα στην απώλεια οστικής και δερμικής πυκνότητας.
Τέλος και στο υπόδερμα, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, φαίνεται να υπάρχει μία υποχώρηση της λιπώδους δομής με αποτέλεσμα την ατροφία και της στιβάδας αυτής.
Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ορμονικής γήρανσης και της εμμηνόπαυσης στο δέρμα και την επιδερμίδα σημαντικό ρόλο – σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες- διαδραματίζουν οι αυξητικοί παράγοντες, μικρά μόρια που βρίσκουμε φυσιολογικά στον οργανισμό μας και που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία των κυττάρων, για το μεταβολισμό, τη διαφοροποίηση και την αναδόμηση των ιστών του δέρματος.
Τέλος η δυνατότητα για χορήγηση λιπιδίων στην επιδερμίδα κρίνεται πολύ σημαντική και απαραίτητη.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναίκα της ηλικίας των 50 ετών και άνω είναι πλέον μία «νέα» γυναίκα, τόσο από κοινωνική όσο και από επαγγελματική άποψη. Ωστόσο η εμμηνόπαυση συνιστά μία κατάσταση που αναστατώνει τη γυναίκα αυτή γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψη.
Συμβουλεύει ο κος Τόλης Γιακουμάκης, Επιστημονικός Διευθυντής VICHY