Συμβουλεύει ο κος Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία και δεν υπάρχει τρόπος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να αποτραπεί. Κατά μέσο όρο εκδηλώνεται στα 51 χρόνια της γυναίκας με φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα, με τις νυκτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις να αποτελούν τα πιο κοινά συμπτώματα για όλες τις γυναίκες.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα… «καυτό φλας», το οποίο μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο και αιτία οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν ταχυκαρδία και η θερμοκρασία του σώματος τους ανεβαίνει κατακόρυφα 7 με 8 βαθμούς. Για την πλειοψηφία των γυναικών τα συμπτώματα αυτά καταγράφονται σε τακτική βάση, ενώ σε κάποιες άλλες παρατηρείται σε τυχαίες χρονικές περιόδους, η διάρκεια τους δε είναι απρόβλεπτη μιας και μπορεί να διαρκέσουν από λίγα χρόνια μέχρι περισσότερα από 13 έτη. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι παρότι το συχνότερο αίτιο είναι η εμμηνόπαυση ορισμένες φορές μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, των επινεφρίδιων κλπ.
Η κύρια αιτία της εφίδρωσης και των εξάψεων είναι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και η δράση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ότι προκαλούν διαταραχή των θερμορυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού.
Λύσεις
Μην διστάσετε να αναζητήσετε λύσεις για τα συμπτώματα που σας ενοχλούν, καθώς πλέον στη φαρέτρα των επιστημόνων έχουν προστεθεί πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες.
Εκτός από την ορμονοθεραπεία υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση και δίαιτα, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια της εφίδρωσης και των εξάψεων. Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να πίνετε καθημερινά δυο λίτρα κρύο νερό και πάντα να παραμένετε σε δροσερά και σκιερά μέρη. Καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και να μένετε μακριά από τα πικάντικα τρόφιμα αλλά και το αλκοόλ. Ελέγξτε το άγχος και το έντονο στρες, ώστε να μην επιδεινώνονται περαιτέρω η εφίδρωση και οι εξάψεις. Δοκιμάστε αργές και βαθιές αναπνοές.
Φορέστε ρούχα κατασκευασμένα από βαμβάκι ή φυσικές ίνες καθώς τα συνθετικά παγιδεύουν τη θερμοκρασία και την εφίδρωση.
Κρατήστε ημερολόγιο για τον χρόνο, τη συχνότητα και τη διάρκεια ων εξάψεων, ώστε να ενημερώσετε αν χρειαστεί τον γιατρό σας. Αν αξιοποιήσει σωστά αυτές τις πληροφορίες θα σας βοηθήσει να μάθετε τι είναι αυτό που τις προκαλεί.