Εμμηνόπαυση και αϋπνία – Νικήστε την χωρίς φάρμακα!

Συμβουλεύει ο κος Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος

Η αϋπνία είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε ιατρικές ή ψυχολογικές αιτίες κι εκφράζεται από τη δυσκολία του ανθρώπου να κοιμηθεί, έστω και για λίγη ώρα.

Η αϋπνία είναι συχνότερη στις γυναίκες κατά 1,41 φορές από αυτή των ανδρών και αποτελεί ένα από τα συνήθη συμπτώματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση λόγω της απότομης μεταβολής των ορμονών στον οργανισμό, όπως εδείχθη σε μια πολυκεντρική –πολυεθνική μελέτη στις ΗΠΑ «The Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN)» .Η κύρια ορμονική μεταβολή που σχετίζεται με την αϋπνία ήταν τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί από τις ίδιες έρευνες, ότι οι διαταραχές ύπνου είναι σε άμεση εξάρτηση με τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση καθώς επίσης και η αυξημένη κατανάλωση καφέ ή τα αγχώδη συμπτώματα.

Το τίμημα είναι ακριβό για τις περισσότερες γυναίκες καθώς η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας γιατί επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεση, την υγεία και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Τι να κάνετε

Για να νικήσετε τις «λευκές νύχτες» αρκεί να υιοθετήσετε ορισμένες φυσικές λύσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

  • Τρώτε νωρίς πριν τις 9μ.μ.
  • Αποφύγετε να καταναλώνετε για βραδινό τροφές που είναι πικάντικες ή περιέχουν πολλά καρυκεύματα και αλάτι.
  • Πριν πάτε για ύπνο αποφύγετε τα γλυκά αλλά και το ένα ποτηράκι παραπάνω αλκοόλ.
  • Φάτε ελαφριά όπως ένα τοστ με γαλοπούλα ή προτιμήστε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή ένα αφέψημα χαμομηλιού που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
  • Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μετά τις έξι το απόγευμα.
  • Διαβάστε ένα βιβλίο που σας ευχαριστεί
  • Κάντε ένα χλιαρό ντους και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου σε ανεκτά επίπεδα, όπως επίσης το φως και διάφορες πηγές θορύβου.

Πείτε ναι στην άσκηση!

Εντάξτε τη γυμναστική στο νέο αυτό κύκλο της ζωή σας, αφού έτσι θα αποκομίσετε πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και τη ψυχική σας υγεία.

Κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLOS ONE διαπίστωσε ότι ακόμη και η μέτρια μορφή άσκησης, όπως είναι το περπάτημα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αλλά και η γιόγκα και το pilates αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο κατά της αϋπνίας. Οι δυο αυτές μορφές άσκησης βοηθούν μεταξύ άλλων στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν του μύες όλου του σώματος ενώ καταπολεμούν το άγχος, αποβάλλουν την ένταση και αυξάνουν την ενεργητικότητα. Επιπλέον, η φυσική κούραση που επέρχεται με την άσκηση, θα σας βοηθήσει να βγείτε νικήτριες στην μάχη κατά της αυπνίας.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!