Σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, προτείνεται η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος μειώνει τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής στην κυκλοφορία του αίματος που χρησιμοποιούνται από τους ρευματολόγους για να ελέγξουν την κατάστασή των πασχόντων.
Διατροφικά, η παρουσία βιταμίνης C προστατεύει τον αρθρικό χόνδρο από την οξειδωτική καταστροφή. Επίσης, συνεισφέρει ως συνπαράγοντας για την σύνθεση κολλαγόνου τύπου ΙΙ. Ο ρόλος της βιταμίνης D ενέχει μεγάλη σημασία για τον μεταβολισμό των οστών. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ή επαρκές καλό είναι να γίνεται χρήση συμπληρώματος βιταμίνης D με περιεκτικότητα 10μg/400iu ημερησίως. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου και επίσης φαίνεται να μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το ασβέστιο. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες σε κονσέρβα, δημητριακά πρωινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά φασόλια φούρνου, άσπρο και μαύρο ψωμί.
Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα μια διατροφή πού περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που την προκαλούν. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προυπάρχουσα φλεγμονή.
Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη από ελαιόλαδο και σε έλαια από μίγματα λαχανικών πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, σημαντική είναι και η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα), με κύριες πηγές τους τα ψάρια με σκούρο χρώμα, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας. Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η συχνή άσκηση όπως το περπάτημα, ή το κολύμπι βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα οστά. Σε άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα πόνου στις αρθρώσεις καλό είναι να επιλέξουν σαν άσκηση κυρίως το κολύμπι που ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς ανακουφίζει από άλγη και δεν επιβαρύνει τα οστά.
Συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό (θειϊκή γλυκοζαμίνη, θειϊκή χονδροϊτίνη) λιπαίνουν τις αρθρώσεις, αναγεννούν τον αρθρικό χόνδρο με φυσικό τρόπο και βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων.
Με τη συχνή χρήση τους, ως συμπληρώματα έχει παρατηρηθεί ότι σταδιακά ανακουφίζουν από τον πόνο και τη φλεγμονή, αποκαθιστούν την κινητικότητα της άρθρωσης και προφυλάσσουν το χόνδρο από τη φθορά, ενισχύοντας την αποκατάστασή του. Άνθρωποι με αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της γλυκοζαμίνης.
Για οποιαδήποτε χρήση συμπληρωμάτων, φαρμάκων καθώς και διατροφικών επιλογών και άθλησης, απαραίτητη είναι η συνεργασία με τον ανάλογο ιατρό και θεράποντα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η θεραπεία της νόσου κι όχι η έξαρση της ή η δημιουργία άλλων νοσημάτων με την ανεξέλεγκτη χρήση συμπληρωμάτων ή με ένα θρεπτικά ελλιπές διατροφικό πλάνο.
Συμβουλεύει η κα Ταλαμάγκα Θεανώ, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος