Διαλειμματική Νηστεία

Συμβουλεύει η κα Σμαράγδα Αναγνωστάτου, τελειόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Τι είναι η διαλειμματική Νηστεία;

Η διαλειμματική νηστεία είναι η δίαιτα κατά την οποία το άτομο καταναλώνει τροφή μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες, εκμεταλλευόμενο και των ωρών του ύπνου, δεν καταναλώνει τροφή, με εξαίρεση ροφήματα ελεύθερα σε θερμίδες. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της δίαιτας αυτής, η πιο γνωστή όμως, είναι αυτή των 16 ωρών (16:8), δηλαδή το άτομο για 16 ώρες νηστεύει, ενώ τις 8 υπόλοιπες ώρες γευματίζει. Στις γυναίκες συνήθως παρατηρείται ότι δεν προσαρμόζονται εύκολα στην αυστηρή εκδοχή της δίαιτας αυτής, ωστόσο, υπάρχουν εκδοχές της και σε πιο ήπια μορφή (14:10, 12:12), δηλαδή 14 ώρες νηστεία και 10 ώρες όπου μπορεί να καταναλώνει τροφή και τέλος, 12 με 12 αντίστοιχα.

Είναι αποτελεσματική;

Φέρει αποτελέσματα σε άτομα που έχουν ως στόχο τους την απώλεια βάρους, διότι, η κατανάλωση ροφημάτων όπως καφέ, τσαγιού αλλά και άλλων μη θερμιδοφόρων που επιτρέπονται να καταναλωθούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού του ατόμου. Παράλληλα, περιορίζοντας την κατανάλωση τροφής σε μικρότερο χρονικό διάστημα, μειώνεται η πιθανότητα υπερβολικής κατανάλωσης τροφής.  Συνδυαστικά με την προϋπόθεση ότι τα γεύματα που κάνει το άτομο στο διάστημα αυτό θα είναι υγιεινά και σε συγκεκριμένη ποσότητα, η απώλεια βάρους είναι εφικτή. Τεράστιες ποσότητες φαγητού, “κενές” θερμίδες  και ανθυγιεινά φαγητά θα αντισταθμίζουν την όποια προσπάθεια είχε καταβληθεί τις ώρες τις νηστείας.

Είναι κατάλληλη για όλους;

Η δίαιτα αυτή είναι κατάλληλη για άτομα υγιή, που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος. Σε περίπτωση που κάποιος έχει πρόβλημα υγείας οι συνθήκες αλλάζουν. Άτομα που έχουν Διαβήτη και ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή δεν ωφελούνται από διαλειμματικού τύπου δίαιτες. Για αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συμβουλές από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο του εκάστοτε ασθενή και να μην λαμβάνονται πρωτοβουλίες.

Πώς θα αντιμετωπίσω την πείνα στην Διαλειμματική Νηστεία;

Η Διαλειμματική Νηστεία περιορίζει τόσο το πλήθος των γευμάτων, όσο και την ώρα κατανάλωσής τους και αυτό πολλές φορές προκαλεί φόβο στο άτομο ότι την ώρα που επιτρέπεται να καταναλώσει τροφή, θα ξεφύγει. Η προετοιμασία των γευμάτων ή έστω και του πρώτου μόνο γεύματος από πριν, έχει μεγάλη σημασία. Εάν ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ας φέρει μαζί του ένα σνακ. Το σνακ αυτό, καλό είναι να είναι συμπαγές προκειμένου να το καταναλώσει το άτομο σε όποιον χώρο και αν βρίσκεται και να αποφύγει έτσι την παγίδα του να αγοράσει κάτι την ώρα που πεινάει, καθώς τότε ο κίνδυνος του να βγει εκτός ελέγχου αυξάνεται εκθετικά. Είναι υψίστης σημασίας να κατανοηθεί ότι το σνακ, δεν θα χορτάσει το άτομο, αλλά θα του προσφέρει ενέργεια μέχρι να λάβει το κύριο γεύμα του.

Άλλα οφέλη της Διαλειμματικής Νηστείας;

Πέραν της απώλειας βάρους, η Διαλειμματική Νηστεία ενδεχομένως να μειώνει την Αρτηριακή Πίεση καθώς και την Ινσουλινοαντίσταση. Επίσης, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από έρευνες σε ζώα για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου καθώς και των παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες. Τέλος, μπορεί και το καρδιαγγειακό να επωφεληθεί από την Διαλειμματική Νηστεία καθώς ενδεχομένως να μειώνεται το σάκχαρο, τα επίπεδα της LDL στο αίμα, τα TAGs κ.α.

 Ως αναφορά την καθημερινότητα του ατόμου, εξοικονομεί χρόνο και καλλιεργεί την πειθαρχία και την αυτοσυγκράτηση.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!