Τι είναι το Ιατρείο Πόνου και σε ποιες εκδηλώσεις πόνου μπορεί να προσφέρει βοήθεια
Το Ιατρείο Πόνου συνιστά την εξέλιξη της Ιατρικής επιστήμης στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άλγους από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς στα χρόνια σύνδρομα πόνου, τις μυοσκελετικές παθήσεις, πόνο σχετιζόμενο με απειλητικές για την ζωή νόσους, πόνο μετά από τραυματισμό ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Το Ιατρείο Πόνου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με όλες τις ειδικότητες ιατρών για την διεπιστημονική προσέγγιση ενός συνδρόμου πόνου καθώς ο πόνος παύει να αποτελεί σύμπτωμα όταν χρονίσει και μεταπίπτει σε νόσο.
Πόσο μας επηρεάζει ο πόνος
Ο πόνος αποτελεί μία δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία η οποία συσχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης, σύμφωνα με το ορισμό της IASP (International Association for the Study of Pain). Ο πόνος είναι ένα σύνηθες κοινό σύμπτωμα που συναντάται σε αρκετές παθήσεις του μυοσκελετικού μας συστήματος και μπορεί να έχει οξύ ή χρόνιο χαρακτήρα.
Είναι μία δυσάρεστη υποκειμενική εμπειρία με αντικειμενικές συνέπειες στην καθημερινότητα, στην κοινωνική ζωή, στην εργασία και την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Ιδιαίτερα σε χρόνια σύνδρομα πόνου όπως οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία, χρόνια οσφυοισχιαλγία κ.α. ο ασθενής δύναται να παρουσιάσει επιπλοκές που εκδηλώνονται με άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή ύπνου, ευερεθιστότητα, κόπωση και μειωμένη συμμετοχή στις καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να έχουν ως κατάληξη την κοινωνική απομόνωση του ατόμου που πονάει.
Πώς μπορούμε να παρέμβουμε για βοηθήσουμε τον ασθενή με πόνο
Για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον ειδικό ιατρό. Εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων ανάλογα της κλινικής μας εικόνας που μπορεί να αφορούν από την απλή ακτινογραφία μέχρι την αξονική ή μαγνητική τομογραφία αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις ανάλογα με την συμπτωματολογία και την αιτιολογία εμφάνισης του πόνου.
Εφόσον τεθεί η διάγνωση και εντοπιστούν τα αίτια ακολουθεί η πρόταση της κατάλληλης θεραπείας. Το θεραπευτικό πλάνο θα πρέπει να εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή αναλόγως του υποκείμενου προβλήματος που τον ταλαιπωρεί, την ηλικία του, τις σύνοδες παθήσεις, τις υποτροπές, την καθημερινή του δραστηριότητα και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν.
Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση σε μυοσκελετικά προβλήματα χρόνιου άλγους από το Ιατρείο πόνου
Σε γενικές γραμμές οι θεραπευτικές πρακτικές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (απλά αναλγητικά, ΜΣΑΦ, τοπικά σκευάσματα, ασθενή οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, νευροτροποποιητικά φάρμακα κα), επισκληρίδιο έγχυση, διηθήσεις επώδυνων σημείων πυροδότησης του πόνου (trigger points), παρασπονδυλικές εγχύσεις, τοποθέτηση διαδερμικού επιθέματος καψαϊκίνης αλλά και ακόμα πιο συνθέτες παρεμβατικές τεχνικές που αξιολογούνται κατά περίπτωση.
Οι ενδείξεις για παρεμβατική αντιμετώπιση του άλγους είναι συνήθως η ανθεκτικότητα του πόνου στην φαρμακευτική αγωγή, μη ανεκτές ή ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμακοθεραπείας και η αναγκαιότητα διακοπής των φαρμάκων.
Σημαντικό ρόλο στην σωστή προσέγγιση και επιτυχία της θεραπείας έχουν η κατανόηση και συμμετοχή του ασθενούς στην όλη προσπάθεια με αλλαγή του τρόπου ζωής, υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (π.χ. διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους ), αλλαγή στάσης σώματος με την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με την Yoga, το Pilates και με την κολύμβηση έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με χρόνιο άλγος ενώ σημαντική ανακούφιση προσφέρουν και οι συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός που συχνά χρησιμοποιείται στα Ιατρεία Πόνου συνδυαστικά με άλλες μεθόδους θεραπείας.
Η φυσικοθεραπεία επίσης αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης συντηρητικής θεραπείας επαναφέροντας μέσω ειδικών προγραμμάτων την κινητική λειτουργικότητα του ασθενή.
Τι μπορούμε να πετύχουμε
Στόχος και σκοπός της θεραπείας από το Ιατρείο Πόνου σε χρόνια μυοσκελετικά σύνδρομα άλγους είναι η μείωση του πόνου, η ελάττωση των φαρμακευτικών δόσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αρρώστου, η αύξηση της λειτουργικότητας και της φυσικής δραστηριότητας του ασθενή και βέβαια η αποφυγή των υποτροπών.
Συμβουλεύει η κα Ησαΐα Ελένη- Χριστίνα MSc. MD, Αναισθησιολόγος – Ειδικός Ιατρός Πόνου, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου «ΥΓΕΙΑ»