Γιατί να επιλέξω light γαλακτοκομικά;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μία βασική ομάδα τροφίμων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, υπάρχουν πηγές από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα έγγραφα που χρονολογούνται από το 1600 π.Χ., τα οποία τονίζουν τη σημασία τους στην ανθρώπινη υγεία!

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, χρειαζόμαστε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών. Η μία μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και 1 κομμάτι λευκό τυρί ή μία φέτα κίτρινο τυρί περίπου 30γρ. Αναλόγως το γαλακτοκομικό, αλλάζει και η περιεκτικότητα σε λιπαρά και επομένως και των κορεσμένων που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Πλέον κυκλοφορούν και σε light έκδοση. Είναι ευτύχημα που υπάρχει και αυτή η επιλογή, καθώς η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με χρόνια νοσήματα.

Μια μέση κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί παρέχει περισσότερο από το 80% του συνολικού ασβεστίου που προέρχεται από τη διατροφή. Αποτελούν επομένως τη βασική πηγή πρόσληψης ασβεστίου, το οποίο έχει δομικό, αλλά και βιοχημικό ρόλο στην ανάπτυξη, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού.

Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, ότι τα κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται για την εμφάνιση δυσλιπιδαιμίας. Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λιπαρά, τα οποία εκτός από περιττές και επιπλέον θερμίδες, αυξάνουν την χοληστερόλη, και συγκεκριμένα την LDL.

Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων παράγει σχεδόν όλα τα γαλακτοκομικά στη light έκδοση τους ακόμη και για το κίτρινο τυρί. Πράγματι, η μεγάλη ποικιλία τροφίμων με μειωμένα κορεσμένα λίπη, επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν τρόφιμα από τη συγκεκριμένη τόσο απαραίτητη κατηγορία τροφίμων και να τα εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες συστάσεις, όλοι οι άνθρωποι από την ηλικία των 2 ετών και μετά μπορούν να καταναλώνουν light γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να συμβάλουν άμεσα και στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και επομένως στο αδυνάτισμα. Η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και σε πρωτεΐνες γάλακτος, που δρουν συνεργιστικά.

Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε με την τροφή μας παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και κυρίως στον μεταβολισμό των λιπών. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο φαίνεται πως αυξάνουν τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση του μεταβολισμού, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια του σωματικού βάρους.

Η κατανάλωση 3 τουλάχιστον μερίδων ημερησίως, λοιπόν, φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Εξάλλου, η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές τις ποσότητες καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, προσφέροντας συνεπώς στον οργανισμό μας διπλό όφελος.

Τα περισσότερα τυριά είναι αρκετά πλούσια σε λίπος, το οποίο είναι καθοριστικό για την υφή και τη γεύση τους, αλλά και τις θερμίδες που προσφέρουν. Η περιεκτικότητα των τυριών σε λίπος κυμαίνεται από 10γρ. έως περίπου 35 γρ. ανά 100 γρ. τυριού. Τα κίτρινα τυριά στην πλειονότητά τους είναι πλούσια σε λιπαρά αλλά στην light εκδοχή τους μπορεί να ξεκινούν από 10% λιπαρά.

Όσοι λοιπόν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, συστήνεται να επιλέγουν τυρί με τα λιγότερα λιπαρά, καθώς τα λιπαρά του είναι κορεσμένα ως επί το πλείστον.

Ενδιαφέρον, επίσης παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα μίας μελέτης, όπου φαίνεται ότι το τυρί δεν αυξάνει την LDL χοληστερόλη συγκριτικά με την κατανάλωση ίσης ποσότητας λίπους από ζωικό βούτυρο. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται μάλλον στην πλούσια περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο, το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερη απέκκριση λίπους.

Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!