Γιατί γερνάει το δέρμα μου; Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Συμβουλεύει η κα Κατερίνα Χαντάντ, Αισθητικός

Μέρα με την μέρα βλέπουμε το πρόσωπο μας στον καθρέφτη να αλλάζει. Οι κάποτε λεπτές γραμμές γίνονται ρυτίδες. Το περίγραμμα του προσώπου χαλαρώνει και κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες δυσχρωμίες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας είναι πολλοί. Το κάπνισμα , η κακή διατροφή, η έκθεση στον ήλιο είναι μερικοί από αυτούς. Η αντίστροφη μέτρηση για το δέρμα μας ξεκινάει από πολύ νωρίς όσο κι αν αυτό μας φαίνεται περίεργο. Ήδη από τη νεαρή ηλικία των 20 αρχίζει η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που διατηρούν το δέρμα σφιχτό και ελαστικό. Οι βλάβες από την UV-ακτινοβολία δεν είναι ορατές αλλά συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στο δέρμα μας μειώνοντας έτσι την αναγέννηση και την ανανέωση των κυττάρων.

Στα 30 πλέον έχουμε την εμφάνιση των πρώτων λεπτών ρυτίδων επειδή το κολλαγόνο και η ελαστίνη έχουν μειωθεί αρκετά. Επιπλέον, το δέρμα μας γίνεται θαμπό με ανομοιόμορφο τόνο καθώς ο κυτταρικός κύκλος μειώνεται. Στην ηλικία των 40 το δέρμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο λεπτό. Η ανάγκη για ενυδάτωση είναι μεγάλη και οι βλάβες από την πολύχρονη έκθεση στον ήλιο αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Στην ηλικία των 50+ η χαλάρωση και η αφυδάτωση είναι πλέον εμφανείς. Το δέρμα έχει μόνιμες ρυτίδες και μελαγχρωματικές κηλίδες.

Αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας από νωρίς ώστε να ελέγξουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα μας;

Μπορούμε εφαρμόζοντας καθημερινά αντηλιακό με UV-προστασία 30 ή παραπάνω βοηθάμε το δέρμα μας στην καθυστέρηση της γήρανσης.

Μοιράσου τη γνώση. Κοινοποίησε το!