Έρευνες
Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από επιστήμονες της διατροφής και τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν θεαματικά. Όπως αυτή του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης που έδειξε ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη 12,5% χαμηλότερη και «κακή» (LDL) χοληστερόλη 20% χαμηλότερη απ’ ότι οι άνθρωποι που δεν νηστεύουν.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η σόγια (νηστίσιμο τρόφιμο) έχει προστατευτική δράση στα οστά. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί πως η απέκκριση ασβεστίου όταν καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι είναι 150 mgr./ημέρα, ενώ όταν καταναλώνεται ίση ποσότητα πρωτείνης που προέρχεται όμως αποκλειστικά από την σόγια η απέκκριση είναι 103 mgr. / ημέρα.
Ουσίες φάρμακα
Φλαβονοειδή: έχουν αντικαρκινική δράση και τα βρίσκουμε στις ντομάτες, τις πιπεριές, τα καρότα, τις φράουλες και τα μούρα.
Ισοφλαβόνες: Μειώνουν τη χοληστερόλη, συμβάλλουν στην υγεία των οστών μειώνοντας το βαθμό οστικής απώλειας. Τις βρίσκουμε κυρίως στη σόγια και στα προ’ι’όντα της.
Λυκοπένη: έχει φανεί ότι μειώνει τη κακή χοληστερόλη στο αίμα, έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Τη βρίσκουμε στα λαχανικά και φρούτα με κόκκινο χρώμα όπως στις ντομάτες.
Καροτενοειδή: αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και τα συναντούμε κυρίως σε λαχανικά με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα (ντομάτα, καρότο, πιπεριές).
Σουλφίδια: ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα βρίσκουμε στο κρεμμύδι, στο σκόρδο και στο πράσσο.
Ασβέστιο – πρωτείνη
Τα δύο αυτά βασικά στοιχεία της διατροφής μας στην περίοδο της νηστείας αποτελούν βασικούς παράγοντες προσοχής καθώς η λήψη τους καθορίζει σημαντικά την οστική μας υγεία. Γι’αυτό όσο αναφορά την πρωτείνη μπορείτε πρακτικά να πάρετε ίδια με αυτή του κρέατος (υψηλής βιολογικής αξίας) αν συνδιάσετε:
- ρύζι με όσπρια (φακές ή ρεβύθια)
- όσπρια με σόγια ή
- όσπρια με καλαμπόκι ή σιτάρι
εναλλακτικές πηγές ασβεστίου ανά 100 γρ. τρόφιμου:εναλλακτικές πηγές ασβεστίου ανά 100 γρ. τρόφιμου:
- ρύζι με όσπρια (φακές ή ρεβύθια)
- χαβιάρι (μαύρο ή κόκκινο): 275 mg
- αποξηραμένα σύκα: 144 mg
- χταπόδι μαγειρεμένο: 106 mg
- 1 φλ. Σπανάκι βραστό: 100 mg
- φυστίκια ωμά: 92 mg
- φασόλια βραστά: 90 mg
- φασόλια σόγιας βρασμένα: 76 mg
- 1 πορτοκάλι μέτριο: 35 mg
Πιο αναλυτικά…
Τρόφιμο | Ποσότητα | Θερμίδες | Πρωτείνη | Σίδηρος | Β12 | Ασβέστιο |
Γάλα σόγιας | 1 φλιτζάνι | 80 | 7 γρ. | 1,42 mg | 0 | 10 mg |
Δημητριακά | 1 φλιτζάνι | 130 | 7 γρ. | 8,37 mg | 6 mcg | 9 mg |
Ταχίνι | 1 κουτ. Σούπας | 89 | 3 γρ. | 1,34 mg | 0 | 64 mg |
Όσπρια | 1,5 φλιτζάνι | 340 | 27 γρ. | 10 mg | 0 | 38 mg |
Θαλασσινά | 100 γρ. | 120 | 23 γρ. | 2,74 mg | 1,12 mcg | 59 mg |
Ρύζι | 1 φλιτζάνι | 200 | 4 γρ. | 0,35 mg | 0 | 33 mg |
Μαρούλι | 2 φλιτζάνια | 30 | 0,70 γρ. | 0,39 mg | 0 | 36 mg |
Αμύγδαλα | 10 μέτρια | 70 | 2,6 γρ. | 0,5 mg | 0 | 30 mg |
Μπρόκολο | 1 φλιτζάνι | 44 | 4,65 γρ. | 1,31 mg | 0 | 30 mg |
Σύνολο | 1100 | 79 γρ. | 26,4 mg | 7,12 mcg | 351 mg | |
1 φλιτζάνι = 240 γρ. τροφής | ||||||
ΠΗΓΗ: Υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ |
Καλή Σαρακοστή…..
Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος πανελλήνιου συλλόγου διαιτολόγων, επιστημονικός συνεργάτης ελληνικού συλλόγου υποστήριξης ασθενών με οστεοπόρωση