O καφές, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, αν και αποτελούν γευστικές απολαύσεις σε μεγάλες ποσότητες, θεωρούνται εχθροί της υγείας των οστών, καθώς η αυξημένη παρουσία τους στον οργανισμό εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στα κόκαλα.
Το αλκοόλ και συγκεκριμένα η αιθυλική αλκοόλη που περιέχει σε κατανάλωση της τάξεως μεγαλύτερη από 2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και 3 για τους άντρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των οστών.
Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου π.χ. ανεπαρκής διατροφή, μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ παρεμβαίνει στην έκφραση πρωτεϊνών που συμμετέχουν στον σχηματισμό των οστών καθώς επίσης μειώνει την έκφραση του αυξητικού παράγοντα ινσουλίνης –1(IGF-1) που αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιβίωσης των οστεοβλαστών.
Παρόμοια αποτελέσματα έχει και η υπερκατανάλωση καφέ σε επίπεδο μεγαλύτερη από 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Έχει διαπιστωθεί ότι η διαιτητική καφεΐνη αυξάνει τη νεφρική απέκκριση του ασβεστίου, ενώ η απώλεια αυτή δεν αντισταθμίζεται πλήρως ακόμη και μετά από 24 ώρες μετά την κατανάλωση καφεΐνης.
Μία τέτοια πρόσληψη σε καθημερινή βάση μειώνει την οστική πυκνότητα, αυξάνει τον κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου και επηρεάζει αρνητικά την κατακράτηση του ασβεστίου.
Τέλος, τα αναψυκτικά τύπου Cola περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφορικού οξέος και καφεΐνης. Αυτό μπορεί να επιφέρει σε ένα άτομο που λαμβάνει μεγάλες ποσότητες ευθραυστότητα στα οστά ιδιαίτερα στην παιδικά και εφηβική ηλικία, είτε άμεσα μέσω αλληλεπίδρασης με τα μεταλλικά στοιχεία των οστών, είτε έμμεσα λόγω μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου με τη διατροφή.
Έτσι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 0.7 λίτρων την ημέρα αναψυκτικών τύπου Cola συνδέεται με σημαντική αύξηση καταγμάτων σε κορίτσια κάτω των 17 ετών.
Εντούτοις, τα αναψυκτικά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη μείωση της πρόσληψης γάλατος, της κύριας πηγής ασβεστίου στη δίαιτα.
Συμβουλεύει η κα Καλλιόπη Βαρδάκα: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος